Bijzondere Botendag Stichting Dag van je Leven

Ondanks slecht weer genoten gehandicapten van een rondje Westeinder

Zaterdag 18 juni organiseerde Stichting Dag van je Leven haar jaarlijkse botendag, waarbij 180 lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten te gast waren. Het was de achtste keer dat de Stichting dit leuke evenement organiseerde en ieder jaar wordt het een groter spektakel in Jachthaven Kempers Princessepaviljoen bij Leimuiden. Dit jaar zouden er maar liefst 87 boten meevaren met aan boord één of meer gehandicapten met hun familie of begeleiding. De weersvoorspellingen gooiden echter roet in het eten, want de organisatie had te kampen met zeer veel afzeggingen van booteigenaren, die niet wilden of konden uitvaren door het onstuimige weer. Al met al waren er toch nog 30 schippers, die het aandurfden om met hun het water op te gaan en de golven te trotseren op de Ringvaart en de kleine Poel. Dit jaar had het evenement zelfs een internationaal tintje, want er vaarden zelfs mensen uit Zwitserland mee, die hun boot in Aalsmeer hadden liggen.

's Ochtends vroeg leek het erop dat er niet gevaren mocht worden door de onregelmatige en harde windstoten en iedereen wachtte in spanning af wat er zou gaan gebeuren. De organisatie was inmiddels druk aan het overleggen wat er gedaan zou kunnen worden om de ruim 300 gasten toch te laten genieten van een paar uurtjes op het water. Omdat er ruim 50 boten niet meededen, moest er veel geïmproviseerd worden, maar uiteindelijk konden alle gasten mee op een boot. De booteigenaren waren erg flexibel en onverwachts kwam Jolanda Visser (die ochtend alias Wendy van Dijk) met een oplossing. Ze had kunnen regelen dat Partyboot Het Partyschip een rondje kon varen, waar 100 personen aan boord konden.

Met hulp van de vele vrijwilligers en booteigenaren, die spontaan naar de haven waren gekomen, niet om te varen maar om te helpen, werden de gasten aan boord van de boten geholpen. Ook de vrijwillige brandweer van Aalsmeer hielp met 3 mannen mee om de rolstoelen veilig aan boord te krijgen. Daarna zijn ze zelf het water op gegaan om hulp te bieden waar nodig. Maar gelukkig bleven calamiteiten uit. Velen droegen een zwemvest, die Zeilschool Aalsmeer voor deze gelegenheid had uitgeleend.
Om 11 uur kon iedereen uitgezwaaid worden en ook wethouder Ad Verburg stond aan de kant om iedereen een behouden vaart te wensen.
Net als vorig jaar liet de zon zich toch nog even zien, wat bijzonder was gezien de voorspellingen. Na een paar uurtjes varen kwam iedereen veilig de haven weer in. Sommigen hadden wel wat last gehad van het opspattende water en de wind, maar dat mocht de pret niet drukken.

Tot 3 uur werd er nog volop gefeest in de botenhal, die speciaal voor die dag was leeggehaald. Er werden vele gezellige meezingers ten gehore gebracht door Fireball Light & Sound Service samen met DJ Dennis. En net als andere jaren werd er weer veel gedanst en de nodige polonaises gelopen. Sommige gasten pakten zelfs enthousiast de microfoon om mee te zingen.
Het was een zeer speciale dag en iedereen ging tevreden naar huis. Uit de reacties van de booteigenaren blijkt dat het een bijzondere ervaring was om zoiets eenvoudigs te kunnen betekenen voor mensen die erg genieten van de rust op het water. Maar ook dat je hierdoor weer realiseert hoe het leven in elkaar kan zitten. Velen hebben alweer toegezegd volgend jaar weer mee te varen. Traditiegetrouw wordt de botendag de zaterdag voor vaderdag gehouden.