Botentocht Dag van hun Leven was groot oranjefeest

Samenhorigheid en gezelligheid tussen gehandicapten en booteigenaren

Stichting Dag van je Leven organiseerde zaterdag 18 juni voor de zevende keer haar jaarlijkse botendag. Dit gezellige evenement, waarbij mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking te gast zijn, wordt ieder jaar groter. Dit jaar kwamen maar liefst 185 Ons Tweede Thuis gehandicapten naar jachthaven Kempers in Leimuiden, om samen met 150 personen familie of begeleiding mee te varen op één van de vele boten. Meer dan 73 booteigenaren uit Aalsmeer en omgeving hadden zich aangemeld om gastheer of gastvrouw te zijn tijdens een paar uur durende vaartocht over de Westeinderplassen.

Helaas waren de weersvoorspellingen niet gunstig, waardoor 20 boten zich op het laatste moment hadden afgemeld. Maar zoals al eerder is meegemaakt tijdens de botendag, trokken ook dit jaar weer alle buien over en liet de zon zich zelfs zien. Bij de inschrijving van de boten ter plekke verliep het even hectisch, maar complimenten voor de booteigenaren die zich allemaal erg soepel opgesteld hebben. Door het grote percentage bootafmeldingen, leek het erop dat er een aantal gehandicapten niet geplaatst kon worden of dat er twee kortere rondes gevaren zouden worden. Maar de booteigenaren gingen spontaan met elkaar in overleg en zorgden ervoor dat iedereen aan boord kwam. Van de saamhorigheid in de haven kreeg je gewoon kippenvel.

Voordat iedereen aan boord geholpen werd, reikte Dirk Box van Stichting Dag van je Leven de prijzen uit van de 'knikker-raadwedstrijd' tijdens de braderie in Aalsmeer Dorp. De meisjes Stassy, Vito en Neeltje waren de gelukkige prijswinnaars van respectievelijk een mooi boek van Boekhuis Aalsmeer, pannenkoeken eten bij het Holland Huys en een prachtig horloge van Juwelier Sparnaaij.

Daarna kwam traditiegetrouw burgemeester Pieter Litjens aan het woord, waarbij hij iedereen een behouden vaart toewenste. Wethouder Ad Verburg was tevens naar Leimuiden gekomen en ook raadslid Joop van Dam wilde getuige zijn van de gezelligheid. De wethouder was voor het eerst bij de botendag en sprak na afloop zijn bewondering uit voor de vele vrijwilligers en de sponsors, die deze dag samen mogelijk hebben gemaakt. Het doet de Stichting goed dat er zo enthousiast wordt meegeleefd door de gemeente Aalsmeer. Ad Verburg kreeg de mooie taak om als jury te fungeren en te beslissen wie de boot het mooiste oranje had versierd. Aan prijswinnaars Johan en Tineke Brouwer met hun boot Kalydon reikte hij een lekkere taart van Ab Muller uit. Deze taart werd daarna geschonken aan de mensen van Kempers Leimuiden.

Rond 11 uur werd iedereen aan boord geholpen voor een leuke vaartocht over de kleine en grote Poel. Zwemvesten waren beschikbaar gesteld door zeilschool Aalsmeer en Scouting Wiol & Willem Barendsz. Ook dit jaar was het weer een fraai gezicht om te zien hoe alle, veelal prachtig oranje versierde, boten achter elkaar de haven verlieten met aan boord vrolijk zwaaiende mensen. De variatie aan boten was groot, want er deed van alles mee. Luxe jachten, zeilboten, sloepen, speedboten, consolebootjes enzovoorts. De gasten werden aan boord flink verwend met lekker eten en sommigen kregen zelfs leuke voetbalcadeautjes. Voor de veiligheid op het water was de vrijwillige brandweer van Aalsmeer aanwezig met 3 mensen.

Ondertussen konden de vrijwilligers in de haven genieten van een lekkere lunch, aangeboden door Rob en Ria Langelaan en zich klaar maken voor de terugkomst van de stoet met boten. De overige catering kwam van Sodexo en Resto Aalsmeer.
Alle deelnemers kregen een Holland-vlaggetje en een grote ING poster van het Nederlands voetbalelftal, waar Familie Van de Merbel spontaan voor gezorgd had.
Hierna bleef het nog even feest, waarbij er gedanst en gezongen kon worden. Fireball Light & Sound Service zorgde samen met de zingende DJ Dennis voor een fantastische sfeer. Maar toen was het toch echt tijd om richting huis te gaan. Eén groep gehandicapten had nog een extra uitje, want zij werden door een bus uit 1958 van Stichting Veteraan Autobussen naar huis gebracht.
Kortom, het was met recht een dag van je leven voor zowel de gehandicapten, maar ook voor de mensen die deze dag geheel belangeloos mogelijk hebben gemaakt. Er heerste een gemoedelijke oranjesfeer, iedereen hielp elkaar en was gelijk. Stichting Dag van je Leven kijkt terug op een zeer geslaagde botendag, ondanks het feit dat de organisatie en vele booteigenaren de wedstrijd van Oranje (gedeeltelijk) hebben moeten missen.